L’edat mitjana és una de les èpoques de major poblament al Montseny. La població fuig de la plana i s’estableix al massís, lluny de l’amenaça sarraïna i sota la protecció dels castells. És en aquest temps que s’originen els primers nuclis habitats, constituïts per uns quants masos edificats al voltant d’alguna església o ermita. Predomina l’estil romànic. Són construccions modestes, harmonitzades amb la muntanya i d’un alt valor patrimonial. Al seu costat trobem obres de més entitat, que corresponen als temps de recolonització de la plana. El monestir de Sant Salvador de Breda n’és el representant principal.


+info: 938 482 008



SANTA SUSANNA
Santa Susanna és una petita església muntanyenca situada a l’extrem nord-est del terme, en el veïnat del mateix nom. Va adquirir la categoria de parròquia durant l’edat mitjana . L’edifici actual fou edificat el 1683 aprofitant elements de l’edificació primitiva, situada més al nord. Es tracta d’un temple petit de 12×7 metres d’una sola nau amb volta apuntada i campanar quadrat, amb accés des de l’exterior . De la rectoria que es va construir al costat, només en queda alguna resta. Es celebra un aplec cada 11 d’agost.
Com arribar? 
Des de Santa Margarida, cap a Vallmanya i el Polell. Per Sant Pere de Vilamajor, seguint bona part del mateix camí de Sant Elies o des de les Piscines del Montseny, seguint el camí que passa per la masia del Samon.

SANT ELIES
Sant Elies de Vilamajor és una ermita del municipi de Sant Pere de Vilamajor situada prop del turó de Sant Elies, al veïnat de Santa Susanna. Està documentada des de l’any 1570, però la tradició diu que a principis del segle XV, durant una gran sequera, els pagesos de la zona van prometre que aixecarien una ermita dedicada a Sant Elies si plovia. A principis del segle XVII, amb motiu d’un altre eixut persistent, tornaren a pujar-hi en processó i van cosntruir una segona ermita. Hi hagué ermitans fins el 1915. Sant Elies depenia de la Parròquia de La Costa i més tard, al fundar-se la Parròquia de Santa Susanna de Vilamajor va dependre d’aquesta. L’aplec es celebra el dia 25 d’abril.
Com arribar?
S’hi arriba per Sant Pere de Vilamajor (Ctra. BP-5109)passant per Can Llinars, el Collet, Can Planell i Can Sorell. Per Santa Margarida, es passa per Vallmanya i Can Tarrer. A peu s’hi pot arribar seguint el PR C-139.

MARE DE DÉU DEL REMEI
L’ésglésia actual es va acabar i inaugurar al 1803. Les obres de construcció havien durat un quart de segle, essent testimoni d’això les lloses de ceràmica que veiem a la seva façana.
És de tipus barroc- neoclassicista. A la façana, sobre la portalada de l’entrada, hi ha un ull de bou, un petit campanar d’espadanya amb la seva campana i sobre el llindar l’anomenada majòlica amb la imatge de la Mare de Déu.
Com arribar?
A la ctra. de Santa Maria de Palautordera a Seva BV-5301 al poble de Santa Maria de Palautordera just abans d’arribar a Sant Esteve, a mà dreta us queda l’església.

SANTA MAGDALENA
Els seus origens es remonten al segle XI i la trobareu envoltada de xiprés. Edifici de tres naus, amb absis central i dues absidioles laterals. Fou erigida a finals del segle XI pels monjos de Sant Marçal que hi volien traslladar el seu monestir. Per això també s’anomenava Sant Marçal de Baix.
Com arribar?
Podeu deixar el cotxe al Restaurant Can Marc del poble de Sant Esteve ( BV-5301 km 7 ) i començar la ruta seguint l’indicador del Castell de Montclús , cal travessar la riera descalços o per les pedres que fan de passera i seguir amunt fins arribar un bosc d’eucaliptus i més amunt trobareu l’ermita. L’accés al Castell de Montclús està restringit ja que s’estan fent obres de excavació.
També s’hi pot accedir per la ctra. BV-5119, passat el poble de Mosqueroles, a l’esquerra, surt una pista que porta fins l’església.

SANTA FE DEL MONTSENY
Antiga capella d’origen romànic, actualment adossada al darrera de l’hotel Santa Fe. Ja se’n té notícies a l’any 1.231. Pels volts del 1.270 hi tenia la llar un grup d’anacoretes i des del segle XIV en tenia cura un ermità. L’any 1.577 fou engrandida i restaurada el 1.701.
Té façana amb campanar d’espandanya, dues finestres rectangulars, una finestra d’arc rodó i porta rectangular. Al fons de l’ermita hi ha l’altar, una ara de pedra i la imatge de Santa Fe.
Com arribar?
Des de Sant Celoni BV-5114 direcció Campins fins a Santa Fe del Montseny. Cal anar fins al centre d’informació de Can Casades, aparcar el cotxe i a 200 m trobareu l’ermita .

SANTA MARIA DE TAGAMANENT
Situada al punt més alt del cim de Tagamanent, data del segle X, encara que ha sofert moltes transformacions. Aplec: Última setmana de maig
Com arribar?
Si veniu del Pla de la Calma, deixeu el cotxe al restaurant Bellver i seguiu avall fins a trobar el camí que us porta directament cap al cim de Santa Maria de Tagamanent o venint de la C-17 sortiu a Tagamanent i seguiu les indicacions del Parc Etnològic de Tagamanent.
La pista de Collformic al Bellver és apta per a vehicles alts o tipus tot terreny.

SANT MARTÍ DE MONTSENY D’AMUNT
Considerada l’església més antiga de tot el massís del Montseny. Dedicada a Sant Martí. És un edifici d’una sola nau, amb l’absis trapezoidal, portal amb arc de mig punt i campanar d’espadanya. Al seu interior s’hi troba una ara romànica que podria ser del s. XI ó XII.Aplec: 11 de novembre
Com arribar?
Agafeu la ctra. BV-5301, de Santa Maria de Palautordera a Seva i al km 18 deixeu el cotxe i allà mateix un xic amagada trobareu l’antiga església romànica de Sant Martí de Montseny. L’últim dissabte de juliol s’hi celebra la festa major de Montseny d’ Amunt.

SANT ESTEVE DE LA COSTA DEL MONTSENY
Església del segle XII, encara que hi ha documentació de l’any 908, amb un bonic comunidor del 1680, ben conservat, consistent en un cobert de quatre pendents. Aquest era el lloc des d’on el sacerdot allunyava les tempestes amb oracions i tocs de campana i també era el lloc d’aixopluc en dies de pluja. El campanar és de torre quadrada amb piràmide quadrangular. amb una escala d’accés externa. La nau té dues capelletes per banda i l’absis romànic amb finestra d’espitllera. Conserva la imatge d’alabastre de la Mare de Déu dels Àngels, del segle XIV.
Com arribar?
Venint de Sant Celoni, cal agafar la ctra. que va a Mosqueroles i la Costa del Montseny, BV- 5119, i al poble de la Costa aparcar el cotxe.

SANT JULIÀ DE MONTSENY
Església d’origen romànic, ampliada i transformada per les reformes dels anys 1767 i 1872. El campanar és de torre quadrada, amb quatre arcs llombars a cada cara, com a elements decoratius. La façana és de capçalera, modificada l’any 1767. Té un finestral rodó que il·lumina la nau. Hi ha tres capelles a cada costat i al fons de la nau, el presbiteri poligonal.
Com arribar?
Cal segir la ctra. BV-5301, que va de Santa Maria de Palautordera a Seva, fins abans del km 14, per girar a la dreta i entrar al poble de Montseny. Anar a l’aparcament del poble i caminar fins a la plaça on trobareu l’església.

SANT MIQUEL DE BARRETONS
El més sorprenent és el seu emplaçament, dalt d’un roquissar a 1.200 m, situat sobre el santuari de Sant Segimon. El sobrenom de barretons li ve donat d’uns barrets de palla que s’hi guardaven i que segons una creença guarien el mal de cap.
És una construcció rectangular, amb teulada a dues vessants i amb absis sobre la cinglera.
Com arribar?
Cal agafar la ctra. de Santa Maria de Palautordera a Seva fins a Collformic. Cal deixar el cotxe a l ’aparcament de Collformic i començar la ruta per una pista que puja fort al costat de l’aparcament. Al costat de l’ermita hi ha el Santuari de Sant Segimon que està en procés de restauració. Accés restringit.

SANT MARÇAL
Església pertanyent a l’antic monestir de Sant Marçal avui reconvertit en un hotel. D’origen romànic destaca per la seva simplicitat i la seva situació. Té una sola nau, allargada posteriorment. L’absis té una finestreta de mig punt amb arc de nou carreus. A la façana hi ha la porta d’entrada i el campanar d’espadanya amb dues finestres per a les campanes.
El document més antic que parla de Sant Marçal és del 1.053.Al costat de l’ermita hi ha un petit cementiri i a l’altre costat el casal de l’antic priorat, convertit en hotel.
Prop de l’església, es pot visitar la font Bona, naixement simbòlic de la Tordera. Prop de la carretera, hi ha la Taula dels Tres Bisbes, lloc emblemàtic de confluència de tres bisbats.
Vot de poble a Sant Marçal: dilluns de la segona Pasqua.
Com arribar?
Des de Santa Fe a Viladrau per la BV-5114, a Sant Marçal, cal aparcar el cotxe i baixar fins a l’ermita caminant. Sol estar tancada però la podeu veure per una petita obertura a la porta.