El Montseny és un massís muntanyós a cavall de tres comarques: el Vallès Oriental, Osona i la Selva. Està constituït per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma (1.344 m); el Turó de l’Home (1.706 m) i les Agudes (1.706 m), i, finalment, el Turó de Matagalls (1.697 m). Aquests tres conjunts estan units entre si per colls.

Una gran part d’aquest massís es correspon amb l’espai protegit del Parc Natural del Montseny.

Reserva de la biosfera
El parc natural del Montseny va ser declarat reserva de Biosfera l’any 1978, formant part d’una xarxa internacional de zones protegides representatives dels principals tipus d’ecosistemes mundials.

La Reserva de la Biosfera del Montseny és un mosaic de paisatges mediterrani i centreeuropeu d’una biodiversitat extraordinària. Entre els paisatges destaca el mosaic de boscos mediterrani i centreeuropeu, on es poden trobar boscos de suredes, alzines, faigs, castanyers, boscos de pi i avet, donant pas a herbassars típics de les terres altes. Els nombrosos cursos d’aigua estan vorejats per boscos de ribera d’àlbers, salzes, avellaners i freixes. Entre la fauna, destaquen des d’espècies típicament mediterrànies a espècies característiques dels ecosistemes centre-europeus, com el liró gris, el llangardaix verd europeu i la serp d’esculapi. També espècies d’alta muntanya com la granota roja i el tritó del Montseny, descrit recentment després d’identificar com a una espècie diferent del tritó pirinenc. La fauna entomològica és també molt variada, amb una rica diversitat d’espècies de papallones.

Per altra banda, al llarg de la història les comunitats locals han sabut aprofitar els béns i serveis que oferien els ecosistemes de l’entorn de tal manera que aquests ecosistemes s’han conservat al llarg dels temps mantenint la seva salut i integritat ecològica. Això s’ha pogut assolir a través d’aprofitaments tradicionals com la ramaderia i els aprofitaments forestals, que suposa un motor per l’economia de la zona. Malgrat que en les últimes dècades les activitats més tradicionals han estat en declivi, passant a guanyar més pes les diverses modalitats d’activitat turística (que configuren el percentatge més significatiu de l’economia del Montseny) la Reserva de la Biosfera del Montseny continua sent un exemple clar de la posada en funcionament de models de desenvolupament sostenible.

Clica aquí per més informació

s'està carregant el mapa - espereu...

Turó de L\'Home: 41.792202, 2.401437
Les Agudes: 41.789501, 2.443899
Matagalls: 41.808785, 2.382683
Pla de la Calma: 41.767818, 2.332511