Noves matinals de neteja

Després de l’èxit de l’anterior edició, on es van recollir prop de 50 quilos de deixalles, Turisme Montseny organitza novament unes matinals de neteja a les ribes d’alguns rius de l’espai. L’objectiu és fer una neteja d’aquests espais, que sovint pateixen l’arribada massiva de visitants que sovint suposa un increment de residus.

D’aquesta manera, el proper 24 de setembre s’ha organitzat una matinal de neteja en diferents espais del Montseny. La inscripció és gratuïta i es facilitarà tot el material de neteja necessari als voluntàries i voluntàries, que alhora gaudiran també d’un esmorzar.

MATINALS DE NETEJA

  •      La Tordera (al poble de Montseny)

     Punt de trobada: Camp de futbol del poble de Montseny

    Horari: 10.00h – 12.30h

     Inscripcions a ademcmontseny@gmail.com

  •     Riera Major (a Viladrau)

     Punt de trobada: Pare Claret, 9 de Viladrau

     Horari: 10.00h-13.00h

     Inscripcions a santamarta@viladraueducacio.com

  •      El Congost (a Figaró)

     Punt de trobada: Punt d’informació del Molí del Figaró

     Horari: 9.30h-12.30h

     Inscripcions a apren@apren.cat

 

En el cas de les dues primeres matinals, es recomana l’accés amb transport públic a través de les línies 441 (Vic-Sant Miquel de Balenyà-Viladrau) i 576 (Santa Maria de Palautordera-Montseny). Informació (horaris, tarifes…) al següent enllaç

L’activitat compta amb la col.laboració  de tres empreses ambientals del territori (Ademc Itineraris Montseny, Aprèn Serveis Ambientals i Viladraueducacio.com) així com el suport de les Diputacions de Girona i Barcelona.

Turisme sostenible al Montseny

El Montseny és un espai idoni per visitar-lo en qualsevol època de l’any – també a l’estiu-.
És un espai natural únic que alberga una biodiversitat de primer ordre. Per contribuir a la seva preservació et facilitem alguns consells i així gaudir-lo d’una manera sostenible:

1. Accedeix al parc amb transport públic.
Els caps de setmana i festius podràs utilitzar el bus parc, a través d’un bitllet integrat amb RENFE. En l’actualitat hi trobaràs 5 línies que et permetran endinsar-te en ple cor del Montseny:
• 573 Sant Celoni-Santa Fe
• 576 Santa Maria de Palautordera – Montseny
• 436 Vic -Viladrau
• 484 Vic-Sant Miquel de Balenyà -Collformic
• Línia 572 Sant Celoni – Fontmartina. Transport a demanda (TAD)

+ info: https://parcs.diba.cat/web/montseny/bus-parc

2. Participa de les festes majors locals.
Aquest mes d’agost són diversos els municipis que celebren la seva festa major. Participa dels seus actes i gaudeix de la seva gent: concerts, activitats familiars, caminades… un munt d’activitats per a tots els gustos!
+ info: https://turisme-montseny.com/agenda/

3. Reserva activitats guiades al Parc Natural del Montseny
Al Montseny, diverses empreses de guiatge local ofereixen visites a bonics racons del parc. La seva experiència i professionalitat et permetran conèixer de primera mà la història i els orígens de l’espai, així com descobrir la seva biodiversitat.
+ info:
https://parcs.diba.cat/web/itineraris/passejades-guiades
https://turisme-montseny.com/destacats/tastets-cultura-natura/

4. Tasta i compra producte local
Deixa’t seduir per la gastronomia de l’entorn. Saboreja els seus productes de referència: productes a base de castanya, cervesa artesana, formatges i embotits, mel… En podràs gaudir als restaurants que hi trobaràs o bé a través d’empreses artesanes que ofereixen tastets i/o visites guiades a les seves instal·lacions. També els podràs trobar als comerços locals.
+ info: https://turisme-montseny.com/productes-alimentaris/

5. Allotja’t en equipaments amb encant
Desperta’t en plena natura, en allotjaments que treballen amb criteris de qualitat i sostenibilitat i que et faran sentir com a casa: albergs, cases de colònies, hotels, allotjament rural…tens un munt de possibilitats al teu abast!
+ info: https://turisme-montseny.com/on-dormir/

6. Descobreix l’entorn natural a peu o en bicicleta
El Montseny té una àmplia oferta de senders senyalitzats: GR, PR, senders locals… Segueix els senders habilitats i porta el gos lligat per no pertorbar l’activitat ramadera del Montseny. No oblidis d’emportar-te les deixalles que generis.
+ info: https://turisme-montseny.com/que-fer/

7. Planifica la teva visita i informa’t en els punts oficials
Si estàs organitzant una estada al Parc Natural del Montseny et recomanem que visualitzis les webs del propi territori, on trobaràs un ampli ventall de propostes turístiques. Una vegada a la zona, visita les oficines de turisme o centre d’informació, els quals et podran donar informació addicional a temps real.
+ info: https://turisme-montseny.com/

Aquest estiu, t’esperem al Montseny amb els braços oberts!

EL MONTSENY I LA SEVA BIODIVERSITAT

El Montseny és un espai natural amb una alta biodiversitat ja que acull, en un mateix massís, una representació de molts dels hàbitats naturals presents a casa nostra, des dels espais mediterranis de terra baixa fins als ambients subalpins dels cims més alts, passant pels boscos humits de la muntanya mitjana.

Si sou amants de la natura no us perdeu aquestes guies d’identificació de fauna i de flora del Montseny que us ajudaran a reconèixer les principals espècies del Parc. Les trobareu en aquest enllaç

La biodiversitat dels espais naturals està estretament lligada a les condicions ambientals però també a les activitats humanes que s’hi desenvolupen. Els espais protegits, com el Parc Natural del Montseny, són una peça clau de la conservació d’aquesta biodiversitat, afavorint mesures de gestió i de conservació de les espècies i dels ecosistemes.

Pots obtenir-ne més informació en aquest enllaç.

 

La I Jornada de “La dona al Montseny” reivindica l’emprenedoria, l’arrelament al territori i la cohesió social

El poble de Montseny ha acollit una cinquantena de persones en la I Jornada sobre “La Dona al Montseny”, un espai de debat on s’ha posat en valor el rol que ha desenvolupat la dona a la Reserva de la Biosfera del Montseny al llarg dels segles, sovint poc valorat o reconegut.

La jornada ha acollit tres taules de debat. La primera d’elles, amb el títol de “El territori com a font d’oportunitats” ha comptat amb la participació d’Esther Solans (Parc de les Olors de Taradell), Montse Trias (Circ Cric), Anna Miquel (El Porxo de Can Baixeres) i Carme Clopés (Ademc Itineraris Montseny). Les diferents ponents han coincidit en el fet de que viure i treballar al Montseny els permet explicar la realitat de la gent del territori de la reserva de la Biosfera esdevenint unes mitjanceres entre residents i visitants. Sovint han manifestat sentir-se agraïdes i felices de poder gaudir d’un paratge tan meravellós com és el Montseny, que els ha servit d’inspiració pels seus projectes.

La segona taula de debat ha tractat el tema “La dona al món rural: emprenedoria i maternitat”.Les tres participants a la taula, Cristina Gil (Red Passion), Mireia Vila (Fitocosmètica Montseny) i Marissa Peláez (Cor de Montseny) han sabut trobar al Parc Natural del Montseny un espai on crear i desenvolupar els seus productes. En nombroses ocasions han manifestat que el fet de tenir els seus propis projectes ha facilitat oferir als seus fills i filles un temps de qualitat, que és el que sovint falta a la societat. També els ha permès més llibertat en l’organització. No obstant, coincideixen que encara queda molt camí per recórrer en relació a la conciliació familiar.

El darrer debat de la jornada ha posat sobre la taula “El paper de la dona al Parc Natural del Montseny en l’associacionisme: visió de futur” i ha comptat amb les aportacions de Cristina Candelich (Can Candelich), Laia Aguilà (Drapard), Núria Molas (L’Esquellot del Montseny) i Núria Masnou (Alcaldessa de Montseny). En aquesta s’ha posat de manifest que la societat actual  empeny a l’individualime i a la competitivitat però s’ha reivindicat l’associacionisme com a eina de cohesió social i emocional. Totes elles coincideixen que les associacions són espais on es genera confiança i estima i són un mecanisme que permet donar més visibilitat de cada una de les persones que lideren un projecte o empresa.

L’acte ha finalitzat amb un petit piscolabis amb producte local de les pròpies emprenedores del Montseny. Paral.lelament, els diferents assistents han pogut visualitzar una mostra dels diferents serveis o productes que creen o gestionen les diferents dones que han participat en les ponències.

La jornada ha estat ben valorada per les associacions organitzadores (Turisme Montseny i Arremangades) que reivindiquen més presència masculina en aquells espais on es ressalta el paper femení. Es tracta d’un esdeveniment que ha comptat amb el suport del Parc Natural del Montseny i de les Diputacions de Barcelona i Girona.

 

El guia local, una aposta de valor afegit al Montseny

El guia local és una figura cabdal al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

El seu guiatge permetrà que descobreixis l’entorn d’una manera única i respectuosa. Les seves explicacions et facilitaran reconèixer millor la biodiversitat de la zona i endinsar-te en les tradicions i costums locals.

Perquè sempre és millor descobrir racons de la mà de la seva gent, que s’estima el territori i ho fa des del coneixement i el respecte.

Reserva el teu guiatge i descobreix tot el que el Montseny pot oferir-te. Al Parc Natural del Montseny trobaràs un gran ventall d’empreses de guiatge que t’acompanyaran en la seva descoberta, algunes d’elles acreditades amb la CETS.

Consulta les visites guiades programades al llarg de l’any – a través del programa Passejades Guiades que s’organitza des del parc – o si ho prefereixes sol·licita una visita a mida per a grups reduïts, segons els teus gustos i interessos. (enllaç a l’agenda d’activitats)

Amb els guies de natura:

  • Contribuiràs al desenvolupament socioeconòmic de la muntanya
  • Et submergiràs en un món ple de llegendes i històries del territori
  • Aprendràs a reconèixer la biodiversitat que t’envolta
  • Descobriràs nous indrets, sovint molt interessants i sorprenents
  • Participaràs en sortides que respecten l’entorn

Joan López, nou Ambaixador de Turisme Montseny

L’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny fa un parell d’anys que treballa amb l’objectiu de crear missatges sobre el turisme al Montseny per a xarxes socials, a través de persones que representin el territori (escriptors, ballarins, botànics…) que actuen com a ambaixadors.

Enguany, Joan López s’ha converit en un nou Ambaixador de Turisme Montseny. Aquesta acció s’ha portat a terme  aquesta mateixa tardor, on s’ha volgut donar importància a la figura del guia de natura, una tasca que permet aproximar el visitant vers el respecte per la biodiversitat i els seus hàbitats.

Joan López, es suma així a Òscar Farrerons, Antoni Pladevall, Tortell Poltrona, Laia Aguilà, Mariano Pagès o Núria Rossell, ambaixadors que han explicat els seus coneixements i vivències des de la seva experiència.

Vegeu vídeo de Joan López

Vegeu altres vídeos:

Les Jornades Europees de Patrimoni arriben aquest cap de setmana al Montseny

Un any més s’organitzen les Jornades Europees de Patrimoni. Aquestes tindran lloc els dies 7, 8 i 9 d’octubre. La proposta inclou un gran ventall de propostes, obertes a tothom, amb l’ojbectiu de donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

Et recomanem algunes d’aquestes propostes, al Montseny:

Visita guiada: El monestir de Sant Salvador de Breda
Del 7 al 9 d’octubre | Breda
Horari: 07/10/2022 a les 19.30 h, 08/10/2022 a les 10 h i a les 21.15 h, 09/10/2022 a les 9.30 h
El Monestir de Sant Salvador de Breda i Catalonia Sacra us conviden a conèixer aquest magnífic monestir programant 4 visites guiades, algunes amb refrigeri final, al llarg de tot el cap de setmana de les Jornades Europees de Patrimoni 2022.
Reserva prèvia necessària: https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/653
Localització: Monestir de Sant Salvador de Breda. Carrer de l’església, 3

Jornades de portes obertes al Museu Etnològic del Montseny
Del 7 al 9 d’octubre| Arbúcies
Horari: Divendres: d’11:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 Dissabte i Diumenge: d’11:00 a 14:00 i de 16:30 a 19:00
Localització: Museu Etnològic del Montseny, Major 6
El Museu Etnològic del Montseny obre les seves portes a les sales d’exposició permanent, que mostren l’evolució cultural de les persones que han viscut al Montseny des de la prehistòria fins a la industrialització; així com el Mural del Bosc i els audiovisuals “Llegendes del Montseny” i el nou “Els Cabrera, el poder d’una nissaga”.
Localització: Museu Etnològic del Montseny, Major 6

Visita guiada pels racons de la novel·la “Cabells de gebre”
7 octubre | 19.00h – 21.00h | Sant Pere de Vilamajor |
Visita guiada vespertina adherida a la campanya “No eren bruixes, eren dones” de la revista Sàpiens. Es visitaran els racons de Vilamajor de la novel·la “Cabells de gebre”, de l’escriptora Teresa Sagrera. Higini Herrero ens posarà en context històric de la por a la mort, a les bruixes i al diable durant l’edat mitjana a Vilamajor.
Punt de trobada: aparcament de l’Institut Vilamajor, carrer de can Llobera, s/n.
Punt fi de la ruta: església de Sant Pere de Vilamajor


Visita guiada: “Pertegàs i la Força. Un passeig pel Sant Celoni medieval”

8 d’octubre | 18.00h | Sant CeloniData d’inici: 08/10/2022
Visita a Sant Martí de Pertegàs, antiga parròquia romànica del poble, i el casal gòtic de la Rectoria Vella. Després es visitarà la Força o nucli fortificat medieval, per veure la torre de la Força i l’absis i un dels murs de la capella romànica de Sant Celdoni. L’itinerari acaba a la capella romànica de Sant Ponç, de l’antic hospital de leprosos.
Localització: Punt de trobada: parc de la Rectoria Vella


Ruta guiada pels c. Major i Barcelona a càrrec d’Anna Rovira
8 d’octubre | 17.00h-18.30h | Tona
Ruta guiada de presentació, tot passejant pels carrers Barcelona i Major, del Pla especial de protecció del Centre Urbà de Tona. A càrrec de l’arquitecta especialista en patrimoni Anna Rovira. Es una activitat participativa, on el públic podrà aportar informació i vivències, promoguda des de la regidoria de Patrimoni de l’Ajuntament de Tona.
Localització: Sortida des del carrer Barcelona davant l’espai del monument La Conversa

Portes obertes al Castell d’Hostalric
8 i 9 d’octubre | Hostalric
Horari: dissabte: 10.00 a 14.00 i 15.00 a 18.00 diumenge: 10.00 a 14.00
Hostalric es suma a les Jornades Europees de Patrimoni per donar a conèixer la riquesa i atractiu del nostre patrimoni! Us convidem a gaudir de les portes obertes al Castell d’Hostalric, Recomanem reserva prèvia.
Localització: Castell d’Hostalric
Reserva prèvia necessària: 972874165 o  turisme@hostalric.cat

Visita guiada: “Torres d’estiueig al Pla de Can Sala”
8 i 9 d’octubre | Santa Maria de Palautordera
Horari: Dissabte: de 17.00 h a 18.00 h o de 18.00 h a 19.00 h Diumenge: de 10.00 h a 11.00 h o de 11.00 h a 12.00 h
Visita guiada a l’interior de la torre de Can Boxeda, que té en el seu interior una escala de volta catalana i també als seus jardins amb cedres i til·lers centenaris. Després es farà una vista exterior de la resta de torres (la Torre del Pla, les vil·les Natàlia, Eugènia, Núria i Rosita, la Torre Deó i Can Campoy) i la masia de Can Sala.
Reserva prèvia necessària (al telèfon 938479620 o al mail turisme@smpalautordera.cat)
Localització: Carrer Mas d’en Sala, 38 (Villa Maria o Torre de Can Boxeda)


Inauguració de la senyalització de Sant Salvador d’Avençó

9 d’octubre | 10.30h | Aiguafreda
Inauguració de la senyalització patrimonial de l’església inclosa en el grup d’esglésies del “Romànic d’Avencó” i xerrada sobre els valors històrics, arquitectònics i patrimonials de l’edifici.
Localització: Església de Sant Salvador, veïnat de l’Avencó (Aiguafreda, Vallès Oriental)

Taller: El cosmos ibèric a través de la ceràmica: “fes-te un càlat”
9 d’octubre | 11.00h-13.30h | Tona
L ‘activitat consistirà en apendre, de forma individualitzada, a fer funcionar un torn de ceràmica aixecant el fang per tal de realitzar aquesta forma tant característica del món ibèric.
Localització: Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses