El Ball de Gitanes al Montseny

El Ball de Gitanes és una dansa tradicional que se celebra tant a Catalunya com al País Valencià. Aquest, en general. té les seves arrels a la cultura gitana i es caracteritza per moviments sensuals i un ritme alegre. Es va originar al segle XVII i ha perdurat al llarg dels anys gràcies a la passió i dedicació dels grups de dansa folklòrica.

En el cas del Vallès Oriental, el ball es realitza durant les festivitats de Carnaval. Els ballarins formen cues de parelles, porten castanyoles a les mans i cascavells als peus. Salten i ballen al ritme de la música, sovint interpretada per una cobla.

Al Montseny, trobem Balls de Gitanes a diferents municipis:

Gitanes a Sant Esteve de Palautordera

És una celebració plena de tradició i vitalitat. Tot i que el seu origen és incert, el Ball de Gitanes té una clara influència del segle XVIII. Tot i el seu nom, més que un simple ball, és un espectacle compost per diverses danses que s’executen durant les festivitats de carnaval. A Sant Esteve, aquestes danses havien deixat de ballar-se als anys vint, però han ressorgit amb entusiasme . El Ball de Gitanes a Sant Esteve de Palautordera és una tradició molt arrelada. Els ballarins, músics i diablets inicien un cercavila (processió) pels carrers del poble per recollir donacions dels veïns. Aquestes donacions després s’utilitzen per oferir un aperitiu popular després de la dansa. La participació és oberta a totes les edats i orígens, i la plaça s’omple de joia i color . En resum, el Ball de Gitanes és una celebració que uneix la comunitat, plena de música, dansa i alegria. Com diuen: “… i ballarem, ballarem, ballarem”

Més informació de l’edició 2024 aquí

Gitanes a La Garriga

En aquest municipi, aquesta festivitat té una història rica i es commemora de manera especial aquest any a causa dels 200 anys des de la primera referència documental sobre la seva existència a la localitat123. Els grups de parelles formen files i ballen al ritme de la música, acompanyats de castanyoles a les mans i cascavells als peus. La dansa inclou diversos gèneres com vals, polca, xotis, jota, contradansa, farandola i culmina amb el galop de sortida. Esperem que gaudiu d’aquesta celebració plena de tradició i alegria!

Més informació de l’edició 2024 aquí

Gitanes a Sant Celoni 

El Ball de Gitanes a Sant Celoni és una celebració tradicional que es porta a terme cada any durant les festivitats de Carnaval.  El Ball de Gitanes de Sant Celoni té les seves arrels als rituals agraris ancestrals que buscaven afavorir la fertilitat de la terra. Tot i que està documentat des del 1767, ha passat per diferents etapes i períodes d’interrupció. Tanmateix, als anys 50 i 60 es va recuperar, i definitivament el 1981 va tornar a ser part integral de les festivitats. Durant el Carnaval, els diables i ballarins es reuneixen per dur a terme aquesta dansa. Els músics toquen instruments tradicionals com el tamborí, les castanyoles, el flabiol i el sac de gemecs. El Capità de Cavalls, els Diablots, el Vell i la Vella també formen part de la comitiva.  L’any 2020, el Ball de Gitanes de Sant Celoni va ser inscrit al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El Ball de Gitans de Sant Celoni és una festa participativa, plena de música, dansa i tradició. Ferro!

Més informació de l’edició 2024 aquí

Arriba una nova edició dels tastets de cultura i natura al Montseny

El programa preveu donar a conèixer el patrimoni material i immaterial del Montseny, de la mà d’empreses de guiatge local.
El projecte, ja consolidat, va néixer fa quatre anys amb l’objectiu de donar a conèixer el ric patrimoni del Montseny, a través de petites passejades pel parc natural de la mà de guies locals.
Les visites tindran lloc de febrer a octubre i es realitzaran en diferents punts del territori, com ara Arbúcies, El Brull, Fogars de Montclús, La Garriga, Hostalric, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Seva, Taradell o Viladrau. Algunes sortides es realitzaran coincidint amb festivitats destacades dels pobles del Parc Natural del Montseny associats a Turisme Montseny, com és el cas de la del dia 11 de febrer que es farà a Sant Esteve de Palautordera, abans del Ball de Gitanes, o el 15 de juny al poble de Montseny dins del cap de Setmana de la Fira de les Esquelles.
La iniciativa compta amb la col·laboració de les empreses de guiatge Ademc Itineraris Montseny, Aprèn Serveis Ambientals i Viladraueducacio.com així com també del Parc de les Olors de Taradell i l’Oficina de Turisme d’Hostalric. També es compte amb el suport de les Diputacions de Barcelona i Girona així com dels ajuntaments on es realitzen les rutes.
L’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny pretén aproximar l’espai a tot tipus de públics pel que assumirà una part del cost d’aquestes visites.
Cal fer reserva prèvia a l’entitat organitzadora de la visita. Es recomana, també, portar calçat de muntanya, sobretot en aquelles activitats que es realitzen en plena natura.
L’acció forma part d’una campanya de Turisme Montseny que té per objectiu la protecció i la valoració del patrimoni natural, cultural i gastronòmic tot oferint una experiència ecoturística que contribueixi a l’economia del territori.

+ informació aquí

Es recullen prop de 100kgs de deixalles en la IV edició de les Matinals de Neteja al Montseny

El passat diumenge 24 de setembre es va organitzar una nova edició de les matinals de neteja a diferents punts del Parc Natural del Montseny. Aquestes jornades de voluntariat pretenen contribuir a la preservació de l’espai natural després d’un estiu en que el turisme d’interior ha tornat a assolir percentatges d’ocupació similars als d’abans de la pandèmia.

Prop d’una vintena de persones van participar en la neteja, recollint uns 100kgs de deixalles. Els espais que es van netejar van ser a la zona del gorg de l ‘Home al curs alt de la Tordera, al poble de Montseny, i també a la Riera Major, a Viladrau..

Entre aquestes es van trobar diferent material com ara cartró, rebuig o fins i tot vidre. També es confirma la problemàtica de recollir els excrements del gossos (tot deixant la bosseta al bosc al no trobar papereres) i també les puntes de cigarret, que hi ha qui no considera deixalla.

La campanya va comptar amb la col.laboració de les empreses de guiatge Ademc Itineraris Montseny i Viladraueducacio.com així com el suport de les Diputacions de Barcelona i Girona. Els participants van poder gaudir d’un esmorzar així com del material necessari per a la neteja.

Es pretén que aquesta acció es vagi organitzant en properes ocasions.

 

Noves matinals de neteja

Després de l’èxit de l’anterior edició, on es van recollir prop de 50 quilos de deixalles, Turisme Montseny organitza novament unes matinals de neteja a les ribes d’alguns rius de l’espai. L’objectiu és fer una neteja d’aquests espais, que sovint pateixen l’arribada massiva de visitants que sovint suposa un increment de residus.

D’aquesta manera, el proper 24 de setembre s’ha organitzat una matinal de neteja en diferents espais del Montseny. La inscripció és gratuïta i es facilitarà tot el material de neteja necessari als voluntàries i voluntàries, que alhora gaudiran també d’un esmorzar.

MATINALS DE NETEJA

  •      La Tordera (al poble de Montseny)

     Punt de trobada: Camp de futbol del poble de Montseny

    Horari: 10.00h – 12.30h

     Inscripcions a ademcmontseny@gmail.com

  •     Riera Major (a Viladrau)

     Punt de trobada: Pare Claret, 9 de Viladrau

     Horari: 10.00h-13.00h

     Inscripcions a santamarta@viladraueducacio.com

  •      El Congost (a Figaró)

     Punt de trobada: Punt d’informació del Molí del Figaró

     Horari: 9.30h-12.30h

     Inscripcions a apren@apren.cat

 

En el cas de les dues primeres matinals, es recomana l’accés amb transport públic a través de les línies 441 (Vic-Sant Miquel de Balenyà-Viladrau) i 576 (Santa Maria de Palautordera-Montseny). Informació (horaris, tarifes…) al següent enllaç

L’activitat compta amb la col.laboració  de tres empreses ambientals del territori (Ademc Itineraris Montseny, Aprèn Serveis Ambientals i Viladraueducacio.com) així com el suport de les Diputacions de Girona i Barcelona.

Turisme sostenible al Montseny

El Montseny és un espai idoni per visitar-lo en qualsevol època de l’any – també a l’estiu-.
És un espai natural únic que alberga una biodiversitat de primer ordre. Per contribuir a la seva preservació et facilitem alguns consells i així gaudir-lo d’una manera sostenible:

1. Accedeix al parc amb transport públic.
Els caps de setmana i festius podràs utilitzar el bus parc, a través d’un bitllet integrat amb RENFE. En l’actualitat hi trobaràs 5 línies que et permetran endinsar-te en ple cor del Montseny:
• 573 Sant Celoni-Santa Fe
• 576 Santa Maria de Palautordera – Montseny
• 436 Vic -Viladrau
• 484 Vic-Sant Miquel de Balenyà -Collformic
• Línia 572 Sant Celoni – Fontmartina. Transport a demanda (TAD)

+ info: https://parcs.diba.cat/web/montseny/bus-parc

2. Participa de les festes majors locals.
Aquest mes d’agost són diversos els municipis que celebren la seva festa major. Participa dels seus actes i gaudeix de la seva gent: concerts, activitats familiars, caminades… un munt d’activitats per a tots els gustos!
+ info: https://turisme-montseny.com/agenda/

3. Reserva activitats guiades al Parc Natural del Montseny
Al Montseny, diverses empreses de guiatge local ofereixen visites a bonics racons del parc. La seva experiència i professionalitat et permetran conèixer de primera mà la història i els orígens de l’espai, així com descobrir la seva biodiversitat.
+ info:
https://parcs.diba.cat/web/itineraris/passejades-guiades
https://turisme-montseny.com/destacats/tastets-cultura-natura/

4. Tasta i compra producte local
Deixa’t seduir per la gastronomia de l’entorn. Saboreja els seus productes de referència: productes a base de castanya, cervesa artesana, formatges i embotits, mel… En podràs gaudir als restaurants que hi trobaràs o bé a través d’empreses artesanes que ofereixen tastets i/o visites guiades a les seves instal·lacions. També els podràs trobar als comerços locals.
+ info: https://turisme-montseny.com/productes-alimentaris/

5. Allotja’t en equipaments amb encant
Desperta’t en plena natura, en allotjaments que treballen amb criteris de qualitat i sostenibilitat i que et faran sentir com a casa: albergs, cases de colònies, hotels, allotjament rural…tens un munt de possibilitats al teu abast!
+ info: https://turisme-montseny.com/on-dormir/

6. Descobreix l’entorn natural a peu o en bicicleta
El Montseny té una àmplia oferta de senders senyalitzats: GR, PR, senders locals… Segueix els senders habilitats i porta el gos lligat per no pertorbar l’activitat ramadera del Montseny. No oblidis d’emportar-te les deixalles que generis.
+ info: https://turisme-montseny.com/que-fer/

7. Planifica la teva visita i informa’t en els punts oficials
Si estàs organitzant una estada al Parc Natural del Montseny et recomanem que visualitzis les webs del propi territori, on trobaràs un ampli ventall de propostes turístiques. Una vegada a la zona, visita les oficines de turisme o centre d’informació, els quals et podran donar informació addicional a temps real.
+ info: https://turisme-montseny.com/

Aquest estiu, t’esperem al Montseny amb els braços oberts!

EL MONTSENY I LA SEVA BIODIVERSITAT

El Montseny és un espai natural amb una alta biodiversitat ja que acull, en un mateix massís, una representació de molts dels hàbitats naturals presents a casa nostra, des dels espais mediterranis de terra baixa fins als ambients subalpins dels cims més alts, passant pels boscos humits de la muntanya mitjana.

Si sou amants de la natura no us perdeu aquestes guies d’identificació de fauna i de flora del Montseny que us ajudaran a reconèixer les principals espècies del Parc. Les trobareu en aquest enllaç

La biodiversitat dels espais naturals està estretament lligada a les condicions ambientals però també a les activitats humanes que s’hi desenvolupen. Els espais protegits, com el Parc Natural del Montseny, són una peça clau de la conservació d’aquesta biodiversitat, afavorint mesures de gestió i de conservació de les espècies i dels ecosistemes.

Pots obtenir-ne més informació en aquest enllaç.

 

La I Jornada de “La dona al Montseny” reivindica l’emprenedoria, l’arrelament al territori i la cohesió social

El poble de Montseny ha acollit una cinquantena de persones en la I Jornada sobre “La Dona al Montseny”, un espai de debat on s’ha posat en valor el rol que ha desenvolupat la dona a la Reserva de la Biosfera del Montseny al llarg dels segles, sovint poc valorat o reconegut.

La jornada ha acollit tres taules de debat. La primera d’elles, amb el títol de “El territori com a font d’oportunitats” ha comptat amb la participació d’Esther Solans (Parc de les Olors de Taradell), Montse Trias (Circ Cric), Anna Miquel (El Porxo de Can Baixeres) i Carme Clopés (Ademc Itineraris Montseny). Les diferents ponents han coincidit en el fet de que viure i treballar al Montseny els permet explicar la realitat de la gent del territori de la reserva de la Biosfera esdevenint unes mitjanceres entre residents i visitants. Sovint han manifestat sentir-se agraïdes i felices de poder gaudir d’un paratge tan meravellós com és el Montseny, que els ha servit d’inspiració pels seus projectes.

La segona taula de debat ha tractat el tema “La dona al món rural: emprenedoria i maternitat”.Les tres participants a la taula, Cristina Gil (Red Passion), Mireia Vila (Fitocosmètica Montseny) i Marissa Peláez (Cor de Montseny) han sabut trobar al Parc Natural del Montseny un espai on crear i desenvolupar els seus productes. En nombroses ocasions han manifestat que el fet de tenir els seus propis projectes ha facilitat oferir als seus fills i filles un temps de qualitat, que és el que sovint falta a la societat. També els ha permès més llibertat en l’organització. No obstant, coincideixen que encara queda molt camí per recórrer en relació a la conciliació familiar.

El darrer debat de la jornada ha posat sobre la taula “El paper de la dona al Parc Natural del Montseny en l’associacionisme: visió de futur” i ha comptat amb les aportacions de Cristina Candelich (Can Candelich), Laia Aguilà (Drapard), Núria Molas (L’Esquellot del Montseny) i Núria Masnou (Alcaldessa de Montseny). En aquesta s’ha posat de manifest que la societat actual  empeny a l’individualime i a la competitivitat però s’ha reivindicat l’associacionisme com a eina de cohesió social i emocional. Totes elles coincideixen que les associacions són espais on es genera confiança i estima i són un mecanisme que permet donar més visibilitat de cada una de les persones que lideren un projecte o empresa.

L’acte ha finalitzat amb un petit piscolabis amb producte local de les pròpies emprenedores del Montseny. Paral.lelament, els diferents assistents han pogut visualitzar una mostra dels diferents serveis o productes que creen o gestionen les diferents dones que han participat en les ponències.

La jornada ha estat ben valorada per les associacions organitzadores (Turisme Montseny i Arremangades) que reivindiquen més presència masculina en aquells espais on es ressalta el paper femení. Es tracta d’un esdeveniment que ha comptat amb el suport del Parc Natural del Montseny i de les Diputacions de Barcelona i Girona.