Rutes a peu pel Montseny, des d’estacions de tren

Vols visitar el Montseny i fer passejades i no disposes de vehicle? Des del Montseny et proposem diferents idees per a arribar al Montseny des de diferents estacions de tren.

LÍNEA DE TREN BARCELONA- MASSANET:

 • Estació de tren de Palautordera: des d’aquesta estació surt una ruta a peu fins a la població de  Santa Maria de Palautordera (Ruta Palau – estació  – Palau pels Bruguers). Fins a la població hi ha uns 4,5 km i la dificultat és baixa. Just a tocar de la població s’hi troba també Sant Esteve de Palautordera, amb una àmplia oferta d’allotjament com Can Marc o l’Hotel Somlom. Tampoc podreu deixar de degustar els dolços que trobareu a Vallflorida Xocolaters.

A Santa Maria de Palautordera us podeu allotjar a l’Hostal Turó de l’Home. Prop de la població hi ha diveres rutes a peu. Una d’elles, el Cla de Lluna -de 10,4 km- accedeix en part dins el Parc Natural del Montseny.

 • Estació de tren de Sant Celoni: podràs agafar el GR-5 prop de l’escola Pallerola de la població i fer un tram llarg fins el poble del Montseny. Et podràs allotjar a la casa de turisme rural El Porxo de Can Baixeres o bé a l’Hotel Can Barrina Des de Montseny es pot fer un altre tram el dia següent i tornar al poble.
 •  Estació La Batllòria-Gualba: des d’questa estació surt el PR-C-11. Hi ha 5 km a peu fins la població de Gualba. Aquí us podríeu allotjar a Rural Montseny  o a l’Hotel Masferrer Des d’aquestes allotjaments també es pot agafar el PR-C-1, que entra dins el parc per la riera de Gualba i puja fins la vall de Santa Fe del Montseny, on s’hi troba l’Hostal l’Avet Blau. Altres allotjaments propers rurals propers a la zona són Can Llobet o Ca l’Agnès.
 • Estació de Viabrea: agafar el GR-83 fins Riells del Montseny, tot seguint pel mateix camí arribar fins la població d’Arbúcies. Allà us podreu allotjar en establiments rurals com ara Mas Vilar, el Molí de Can Aulet o a Mas Romeu

LÍNEA DE TREN BARCELONA PUIGCERDÀ:

 • Estació de La Garriga: us recomanem fer el PR-C-33 de la Garriga al Figaró  de 11,7 km. Al Figaró es podria agafar el tren per tornar o bé, si sou un grup us podeu allotjar a  la Casa de Colònies la  Rectoria de Vallcàrquera. Al dia següent us recomanem fer el sender PR-C-213.
 • Estació del Figaró-Montmany: Des d’aquí us proposem dos itineraris: La ruta pels contraforts dels Cingles de Bertí, de 16,5 km o bé la Ruta per Vallcàrquera i Sant Cristòfol, de 9 km. També us podeu allotjar a la Casa de Colònies la  Rectoria de Vallcàrquera, si sou un grup. Aquest establiment, que és un dels equipaments del Parc, es troba a poca distància de l’estació de tren de Figaró-Montmany.
 • Estació d’Aiguafreda: des d’aquesta estació es pot realitzar una part del GR-2 (d’Aiguafreda al dòlmen de Serra de l’Arca 4,8 km); Un tram del GR-5 (d’Aiguafreda al parc etnològic del Tagamanent 5,5 km) i el PR-C 200 d’Aiguafreda de Dalt de 16,1 km essent aquesta una ruta circular). Les tres propostes surten del punto d’informació d’Aiguafreda.
 • Estació de Balenyà-Tona-Seva: des d’aquesta estació us podeu dirigir al Brull i allotjar-vos a la casa de turisme rural la Morera (són uns 11km). Des d’allà trobareu connexió amb les principals vies senyalitzades (GR.2, GR.5, Meridià Verd, Matagalls-Montserrat). Si preferiu una opció més curta poder fer petita caminadeta de 3,5km que us portarà a fer una primera parada a Seva, per continuar fins al Brull

Si preferiu, podeu agafar una altra opció. Podeu fer uns 6 km i arribar fins a Taradell, on podeu fer nit al Càmping a Vall o Mas Pratsevall.  D’allà podeu prendre el camí que porta a Viladrau, d’uns 12km, i allotjar-vos al l’Alberg Casal Sagrat Cor al dia següent. No us oblideu de degustar productes locals com les castanyes o la melmelada de Red Passion Berries.

Durant els caps de setmana i festius hi ha una àmplia oferta de transport públic (Bus Parc) que connecta diverses poblacions.

Els parcs naturals, tresors que cal valorar i protegir

Els parcs naturals són de vital importància per diverses raons:

Conservació de la Biodiversitat:
Els parcs naturals tenen una gran diversitat d’espècies de plantes, animals i microorganismes. Aquests ecosistemes proporcionen hàbitats segurs per a moltes espècies en perill dextinció.
En protegir aquests espais, contribuïm a mantenir la biodiversitat i preservar la cadena alimentària i els cicles naturals.
Equilibri Ecològic:
Els parcs naturals actuen com a pulmons verds per al nostre planeta. A través de la fotosíntesi, les plantes absorbeixen diòxid de carboni i alliberen oxigen, cosa que ajuda a mantenir l’equilibri atmosfèric.
A més, aquests espais regulen els cicles de l’aigua, prevenint inundacions i sequeres.
Investigació i Educació:
Els parcs naturals són laboratoris vius per a la investigació científica. Els científics estudien la flora, fauna, geologia i climatologia per comprendre millor el nostre món.
També són llocs ideals per a l’educació ambiental, on les persones poden aprendre sobre la naturalesa i la importància de conservar-les.
Recreació i Salut:
Els parcs naturals ofereixen oportunitats per a la recreació a l’aire lliure, com ara senderisme, ciclisme, observació d’aus i més. Aquestes activitats fomenten la salut física i mental.
La connexió amb la natura també redueix l’estrès i millora el benestar general.
Serveis Ecosistèmics:
Els parcs naturals proporcionen serveis essencials per a la societat, com ara la purificació de l’aigua, la pol·linització de cultius i la protecció contra inundacions.
Aquests serveis són fonamentals per a la nostra supervivència i qualitat de vida.

Per celebrar el Dia Europeu dels Parcs, aquest cap de setmana del 25 i 26 de maig pots gaudir d’activitats gratuites per conèixer el patrimoni natural, cultural i humà.

Salut i natura al Montseny

Vols gaudir de l’espectacle de la natura? Al montseny, visita el parc en silenci i sentiràs l’esclat de la natura.

La natura ens aporta una àmplia gamma de beneficis. Ens proporciona aliments, medicaments, oportunitats de negoci, i alhora és el nostre escut natural contra la contaminació de l’aire, l’aigua i el soroll. L’accés a la natura també és essencial per a la salut. Durant els confinaments de la Covid-19 vam tenir l’oportunitat d’adonar-nos de la importància que són les zones verdes per al nostre benestar mental i físic. Per construir una societat més sana i resilient, hem de posar en valor les nostres àrees naturals protegides i invertir més en infraestructures verdes, incloses les zones urbanes i els espais públics. 

Si voleu gaudir d’espais de benestar al Montseny us recomenem les següents activitats:

 

AUS AL MONTSENY

Ara durant la primavera, un pit-roig que canta insistentment està dient a les femelles de pit-roig de la zona que està disponible per aparellar-se. A més, la qualitat del seu cant serà important per tal que les femelles se sentin atretes per ell i el considerin com un pretendent amb possibilitats. 

Per si us apassiona el mon dels ocells o bé teniu curiositat per saber quines espècies us trobeu en el vostre camí, teniu l’app Merlin que us ajudarà a identificar i conèixer les aus del territori o d’allà on us portin els vostres passos. Escoltar els sons de la natura fa que el nostre cos es relaxi, que disminueixi el nivell d’estrès i que millori la nostra salut integral. Para i escolta.

Enllaç aquí

 

Al Montseny, amb el gos lligat

Portar el gos deslligat al Parc Natural del Montseny pot provocar molts efectes negatius per la fauna salvatge i els ramats. És per això i sobretot davant l’increment de visitants que porten el gos deslligat al Parc Natural del Montseny alerten que aquest fet dificulta l’activitat ramadera al massís i treballen per pal·liar els efectes que provoca. 

A banda de la senyalització, els guardes forestals vigilen i fan pedagogia i també es treballa de forma conjunta amb els ajuntaments i les administracions que tenen capacitat sancionadora.

Portar els gossos deslligats a les zones ramaderes pot provocar problemes amb el ramat i dificulta enormement el sosteniment d’aquesta activitat.

Els gossos deslligats provoquen ensurts als ramats i a la fauna salvatge i poden provocar la mort d’aquests animals. No oblidem que 1200 caps de bestiar pasturen per la zona del Pla de la Calma, principalment ovelles, però també vaques i cabres.

El Ball de Gitanes al Montseny

El Ball de Gitanes és una dansa tradicional que se celebra tant a Catalunya com al País Valencià. Aquest, en general. té les seves arrels a la cultura gitana i es caracteritza per moviments sensuals i un ritme alegre. Es va originar al segle XVII i ha perdurat al llarg dels anys gràcies a la passió i dedicació dels grups de dansa folklòrica.

En el cas del Vallès Oriental, el ball es realitza durant les festivitats de Carnaval. Els ballarins formen cues de parelles, porten castanyoles a les mans i cascavells als peus. Salten i ballen al ritme de la música, sovint interpretada per una cobla.

Al Montseny, trobem Balls de Gitanes a diferents municipis:

Gitanes a Sant Esteve de Palautordera

És una celebració plena de tradició i vitalitat. Tot i que el seu origen és incert, el Ball de Gitanes té una clara influència del segle XVIII. Tot i el seu nom, més que un simple ball, és un espectacle compost per diverses danses que s’executen durant les festivitats de carnaval. A Sant Esteve, aquestes danses havien deixat de ballar-se als anys vint, però han ressorgit amb entusiasme . El Ball de Gitanes a Sant Esteve de Palautordera és una tradició molt arrelada. Els ballarins, músics i diablets inicien un cercavila (processió) pels carrers del poble per recollir donacions dels veïns. Aquestes donacions després s’utilitzen per oferir un aperitiu popular després de la dansa. La participació és oberta a totes les edats i orígens, i la plaça s’omple de joia i color . En resum, el Ball de Gitanes és una celebració que uneix la comunitat, plena de música, dansa i alegria. Com diuen: “… i ballarem, ballarem, ballarem”

Més informació de l’edició 2024 aquí

Gitanes a La Garriga

En aquest municipi, aquesta festivitat té una història rica i es commemora de manera especial aquest any a causa dels 200 anys des de la primera referència documental sobre la seva existència a la localitat123. Els grups de parelles formen files i ballen al ritme de la música, acompanyats de castanyoles a les mans i cascavells als peus. La dansa inclou diversos gèneres com vals, polca, xotis, jota, contradansa, farandola i culmina amb el galop de sortida. Esperem que gaudiu d’aquesta celebració plena de tradició i alegria!

Més informació de l’edició 2024 aquí

Gitanes a Sant Celoni 

El Ball de Gitanes a Sant Celoni és una celebració tradicional que es porta a terme cada any durant les festivitats de Carnaval.  El Ball de Gitanes de Sant Celoni té les seves arrels als rituals agraris ancestrals que buscaven afavorir la fertilitat de la terra. Tot i que està documentat des del 1767, ha passat per diferents etapes i períodes d’interrupció. Tanmateix, als anys 50 i 60 es va recuperar, i definitivament el 1981 va tornar a ser part integral de les festivitats. Durant el Carnaval, els diables i ballarins es reuneixen per dur a terme aquesta dansa. Els músics toquen instruments tradicionals com el tamborí, les castanyoles, el flabiol i el sac de gemecs. El Capità de Cavalls, els Diablots, el Vell i la Vella també formen part de la comitiva.  L’any 2020, el Ball de Gitanes de Sant Celoni va ser inscrit al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. El Ball de Gitans de Sant Celoni és una festa participativa, plena de música, dansa i tradició. Ferro!

Més informació de l’edició 2024 aquí

Arriba una nova edició dels tastets de cultura i natura al Montseny

El programa preveu donar a conèixer el patrimoni material i immaterial del Montseny, de la mà d’empreses de guiatge local.
El projecte, ja consolidat, va néixer fa quatre anys amb l’objectiu de donar a conèixer el ric patrimoni del Montseny, a través de petites passejades pel parc natural de la mà de guies locals.
Les visites tindran lloc de febrer a octubre i es realitzaran en diferents punts del territori, com ara Arbúcies, El Brull, Fogars de Montclús, La Garriga, Hostalric, Montseny, Sant Esteve de Palautordera, Seva, Taradell o Viladrau. Algunes sortides es realitzaran coincidint amb festivitats destacades dels pobles del Parc Natural del Montseny associats a Turisme Montseny, com és el cas de la del dia 11 de febrer que es farà a Sant Esteve de Palautordera, abans del Ball de Gitanes, o el 15 de juny al poble de Montseny dins del cap de Setmana de la Fira de les Esquelles.
La iniciativa compta amb la col·laboració de les empreses de guiatge Ademc Itineraris Montseny, Aprèn Serveis Ambientals i Viladraueducacio.com així com també del Parc de les Olors de Taradell i l’Oficina de Turisme d’Hostalric. També es compte amb el suport de les Diputacions de Barcelona i Girona així com dels ajuntaments on es realitzen les rutes.
L’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny pretén aproximar l’espai a tot tipus de públics pel que assumirà una part del cost d’aquestes visites.
Cal fer reserva prèvia a l’entitat organitzadora de la visita. Es recomana, també, portar calçat de muntanya, sobretot en aquelles activitats que es realitzen en plena natura.
L’acció forma part d’una campanya de Turisme Montseny que té per objectiu la protecció i la valoració del patrimoni natural, cultural i gastronòmic tot oferint una experiència ecoturística que contribueixi a l’economia del territori.

+ informació aquí

Es recullen prop de 100kgs de deixalles en la IV edició de les Matinals de Neteja al Montseny

El passat diumenge 24 de setembre es va organitzar una nova edició de les matinals de neteja a diferents punts del Parc Natural del Montseny. Aquestes jornades de voluntariat pretenen contribuir a la preservació de l’espai natural després d’un estiu en que el turisme d’interior ha tornat a assolir percentatges d’ocupació similars als d’abans de la pandèmia.

Prop d’una vintena de persones van participar en la neteja, recollint uns 100kgs de deixalles. Els espais que es van netejar van ser a la zona del gorg de l ‘Home al curs alt de la Tordera, al poble de Montseny, i també a la Riera Major, a Viladrau..

Entre aquestes es van trobar diferent material com ara cartró, rebuig o fins i tot vidre. També es confirma la problemàtica de recollir els excrements del gossos (tot deixant la bosseta al bosc al no trobar papereres) i també les puntes de cigarret, que hi ha qui no considera deixalla.

La campanya va comptar amb la col.laboració de les empreses de guiatge Ademc Itineraris Montseny i Viladraueducacio.com així com el suport de les Diputacions de Barcelona i Girona. Els participants van poder gaudir d’un esmorzar així com del material necessari per a la neteja.

Es pretén que aquesta acció es vagi organitzant en properes ocasions.

 

Noves matinals de neteja

Després de l’èxit de l’anterior edició, on es van recollir prop de 50 quilos de deixalles, Turisme Montseny organitza novament unes matinals de neteja a les ribes d’alguns rius de l’espai. L’objectiu és fer una neteja d’aquests espais, que sovint pateixen l’arribada massiva de visitants que sovint suposa un increment de residus.

D’aquesta manera, el proper 24 de setembre s’ha organitzat una matinal de neteja en diferents espais del Montseny. La inscripció és gratuïta i es facilitarà tot el material de neteja necessari als voluntàries i voluntàries, que alhora gaudiran també d’un esmorzar.

MATINALS DE NETEJA

 •      La Tordera (al poble de Montseny)

     Punt de trobada: Camp de futbol del poble de Montseny

    Horari: 10.00h – 12.30h

     Inscripcions a ademcmontseny@gmail.com

 •     Riera Major (a Viladrau)

     Punt de trobada: Pare Claret, 9 de Viladrau

     Horari: 10.00h-13.00h

     Inscripcions a santamarta@viladraueducacio.com

 •      El Congost (a Figaró)

     Punt de trobada: Punt d’informació del Molí del Figaró

     Horari: 9.30h-12.30h

     Inscripcions a apren@apren.cat

 

En el cas de les dues primeres matinals, es recomana l’accés amb transport públic a través de les línies 441 (Vic-Sant Miquel de Balenyà-Viladrau) i 576 (Santa Maria de Palautordera-Montseny). Informació (horaris, tarifes…) al següent enllaç

L’activitat compta amb la col.laboració  de tres empreses ambientals del territori (Ademc Itineraris Montseny, Aprèn Serveis Ambientals i Viladraueducacio.com) així com el suport de les Diputacions de Girona i Barcelona.

Turisme sostenible al Montseny

El Montseny és un espai idoni per visitar-lo en qualsevol època de l’any – també a l’estiu-.
És un espai natural únic que alberga una biodiversitat de primer ordre. Per contribuir a la seva preservació et facilitem alguns consells i així gaudir-lo d’una manera sostenible:

1. Accedeix al parc amb transport públic.
Els caps de setmana i festius podràs utilitzar el bus parc, a través d’un bitllet integrat amb RENFE. En l’actualitat hi trobaràs 5 línies que et permetran endinsar-te en ple cor del Montseny:
• 573 Sant Celoni-Santa Fe
• 576 Santa Maria de Palautordera – Montseny
• 436 Vic -Viladrau
• 484 Vic-Sant Miquel de Balenyà -Collformic
• Línia 572 Sant Celoni – Fontmartina. Transport a demanda (TAD)

+ info: https://parcs.diba.cat/web/montseny/bus-parc

2. Participa de les festes majors locals.
Aquest mes d’agost són diversos els municipis que celebren la seva festa major. Participa dels seus actes i gaudeix de la seva gent: concerts, activitats familiars, caminades… un munt d’activitats per a tots els gustos!
+ info: https://turisme-montseny.com/agenda/

3. Reserva activitats guiades al Parc Natural del Montseny
Al Montseny, diverses empreses de guiatge local ofereixen visites a bonics racons del parc. La seva experiència i professionalitat et permetran conèixer de primera mà la història i els orígens de l’espai, així com descobrir la seva biodiversitat.
+ info:
https://parcs.diba.cat/web/itineraris/passejades-guiades
https://turisme-montseny.com/destacats/tastets-cultura-natura/

4. Tasta i compra producte local
Deixa’t seduir per la gastronomia de l’entorn. Saboreja els seus productes de referència: productes a base de castanya, cervesa artesana, formatges i embotits, mel… En podràs gaudir als restaurants que hi trobaràs o bé a través d’empreses artesanes que ofereixen tastets i/o visites guiades a les seves instal·lacions. També els podràs trobar als comerços locals.
+ info: https://turisme-montseny.com/productes-alimentaris/

5. Allotja’t en equipaments amb encant
Desperta’t en plena natura, en allotjaments que treballen amb criteris de qualitat i sostenibilitat i que et faran sentir com a casa: albergs, cases de colònies, hotels, allotjament rural…tens un munt de possibilitats al teu abast!
+ info: https://turisme-montseny.com/on-dormir/

6. Descobreix l’entorn natural a peu o en bicicleta
El Montseny té una àmplia oferta de senders senyalitzats: GR, PR, senders locals… Segueix els senders habilitats i porta el gos lligat per no pertorbar l’activitat ramadera del Montseny. No oblidis d’emportar-te les deixalles que generis.
+ info: https://turisme-montseny.com/que-fer/

7. Planifica la teva visita i informa’t en els punts oficials
Si estàs organitzant una estada al Parc Natural del Montseny et recomanem que visualitzis les webs del propi territori, on trobaràs un ampli ventall de propostes turístiques. Una vegada a la zona, visita les oficines de turisme o centre d’informació, els quals et podran donar informació addicional a temps real.
+ info: https://turisme-montseny.com/

Aquest estiu, t’esperem al Montseny amb els braços oberts!