Hostalric: on la història viu a cada racó

Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (1963), aquesta conserva un dels llegats monumentals més notables de l’època medieval catalana i està protegida per l’imponent fortalesa militar d’època moderna.

En els racons recòndits de la memòria, Hostalric emergeix com un lloc màgic, un lloc on el temps es desdibuixa i les pedres parlen. Als peus majestuosos del massís del Montseny, aquesta vila ha estat testimoni de segles d’història, un epicentre estratègic que ha vist passar reis, cavallers i poetes. Amb les seves muralles, cada pedra, cada fossat, és una crònica de valentia i supervivència. Les seves torres, alçant-se cap al cel, semblen sospirar secrets d’altres èpoques.

QUÈ VISITAR?

  • Castell d’Hostalric, imponent fortalesa militar del segle XVIII, situada en un turó de pedrabasàltica. Tot el recinte té el sistema baluartat, on hi trobem els típics elements defensius de l’època, tals com recinte interior, fossat, obres exteriors i camí cobert. El Cavaller, la part més alta, ocupa l’espai de l’antic castell dels Cabrera.
  • Galeria a prova de bomba, es troba a la fortalesa d’Hostalric. Amb els seus tres-cents metres de llargada, aquesta galeria subterrània és un autèntic tresor ocult. Aquest corredor connecta la part baixa del recinte amb el baluard major i era una via de cabdal importància en temps de setge, proporcionant refugi i seguretat als soldats i habitants de la vila medieval.
  • Muralla medieval, construïda amb pedra basàltica extreta del turó del castell. La muralla és alta i acaba amb merlets quadrats. Darrera d’aquesta hi havia el pas de ronda que comunicava les torres. Les torres són cilíndriques i semicilíndriques i se’n conserven deu, incloses la del convent i la dels Frares , que formaven part d’un recinte exterior.
  • Torre dels Frares, una de les construccions medievals més importants d’Hostalric – amb 33 metres d’alçada, tres plantes museïtzades i un mirador. Datada del segle XIII i està construïda amb pedra basàltica.
  • Portal de Barcelona, és la porta més majestuosa de les quatre entrades a la vila emmurallada. Com el seu nom indica donava pas al camí que venia de Barcelona. Just pel seu costat hi passava l’antic camí Ral. 

QUÈ FER?

L’orografia planera d’Hostalric, municipi situat a la confluència del riu la Tordera i la riera d’Arbúcies, presenta un terreny suau ideal per a itineraris en família. En aquests recorreguts, degudament senyalitzats, passejareu pel patrimoni natural, agrícola i monumental d’Hostalric.

Algunes propostes que et recomanem:

– La Via Augusta
– Ruta Tourdera
– La Ruta del Par de les Rieres
– La Volta al Castell

  • Gaudeix d’experiències úniques a Hostalric

Des de l’Oficina de Turisme d’Hostalric s’ofereixen diverses activitats per poder gaudir del patrimoni de la vila, per a tots els públics:

Visita en clau a la Vila Emmurallada d’Hostalric
Visita teatralitzada al Castell d’Hostalric
Visita guiada o autoguiada  al Castell d’Hostalric

  • Participa de les seves festes i fires més emblemàtiques

Fira Medieval, per Setmana Santa (de divendres sant a diumenge)
-Festa Major d’Hostalric, primer cap de setmana de juliol
Fira de Sant Miquel,  últim cap de setmana de setembre

Visita Hostalric a qualsevol època de l’any i deixa’t seduir per la seva història!

 

El poble de Montseny, on el temps s’atura

Saps que Montseny, a banda de Parc Natural, també és un poble?

Montseny és un poble petit i molt acollidor.

  • Un poble amb molts camins per explorar i unes vistes que et deixen sense alè.
  • Un poble amb diàleg constant amb la natura. Un poble que ofereix producte del propi territori, conreat i creat a la seva terra.
  • Un poble orgullós dels seus orígens i de ser com és.
  • Un poble on la tranquil·litat i la calma fan les hores més lentes perquè a Montseny el temps es mesura diferent.

Tot això és Montseny; el poble que es troba al cor del Parc Natural del Montseny.

QUÈ VISITAR?

Montseny és un municipi ric en monuments, edificis i llocs singulars. Us convidem a descobrir alguns indrets i monuments d’interès històric i cultural com ara:

  • Ermita romànica de Sant Marçal: aquesta encantadora ermita, acompanyada per un petit cementiri i el casal de l’antic priorat, ha estat durant molts anys un refugi per a excursionistes i una parada obligada en les travesses del Matagalls a les Agudes.
  • La Taula dels Tres Bisbes: punt singular on conflueixen els bisbats de Terrassa, Vic i Girona. Històricament, era un lloc de trobada on les tres demarcacions podien deliberar sense abandonar el territori de les seves respectives diòcesis.
  • Esglésies d’origen romànic: destaca l’església de Sant Julià de Montseny, situada al nucli de Montseny, i l’església de Sant Martí de Montseny, considerada la més antiga del municipi.
  • Exposicions permanents: el poble de Montseny acull dues exposicions permanents: “Les Esquelles d’en Jaume” i l’exposició “Un diàleg entre l’home i la natura”.
  • Estela megalítica de la Sitja del Llop: estela prehistòrica, probablement datada del Neolític, que esdevé una peça única a Catalunya i té una gran importància arqueològica. Per protegir-la de la degradació i dels actes vandàlics, va ser traslladada des de la Calma (formava part de les parets d’una barraca de pastor) al propi municipi de Montseny, on es pot veure a través d’una vitrina.
  • Boix monumental: exemplar de boix declarat arbre monumental per la Generalitat de Catalunya, l’any 1990  Està situat als jardins de l’església parroquial de Sant Julià de Montseny. Té més de 500 anys. Aquesta és una espècie arbustiva, però per la seva edat ha esdevingut un arbre.

QUÈ FER?

  • Desenes de quilòmetres per la pràctica del senderisme o el ciclisme.Descobreix els cims ubicats a cavall del poble de Montseny amb altres municipis limítrofs: Les Agudes (1706m) i el Matagalls (1698m). També podràs recórrer el GR5 o bé seguir la llera del riu Tordera a través del projecte la Tourdera, Es tracta d’un itinerari senyalitzat apte per a fer a peu o en bicicleta que recorre aquest curs fluvial i permet dinamitzar els recursos naturals, culturals i immaterials vinculats al riu Tordera i a la seva conca. També podràs descobrir el poble i els seus entorns a través de visites guiades amb persones del territori. Reserva la teva activitat amb Ademc Itineraris Montseny.
  • Segueix la ruta d’en Quico de les Vernedes: aquest personatge que fou molt estimada per la gent de Montseny, et farà conèixer el poble i els seus entorns. Més informació
  • Itinerari turístic per Montseny: recorregut per descobrir un munt de curiositats d’aquest poble situat al cor del Parc Natural del Montseny. Més informació
  • Fes les teves reunions en ple cor del Montseny.  El municipi compta amb un espai multifuncional, amb diverses facilitats de servei, per a organitzar reunions de petit format.

ON DORMIR?

Et proposem alguns allotjaments amb encant, ubicats en plena natura. El seu tracte amable i proper farà que et sentis com casa.

ON MENJAR?

Assaboreix la terra i emociona’t amb els seus  sabors autòctons. Descobreix els productes locals a través dels seus restaurants, en especial:

Gaudeix del poble de Montseny en qualsevol moment de l’any i deixa’t seduir pels tresors que hi amaguen així com per la calidesa de la seva gent.

 

Es recullen uns 40kgs de deixalla en el marc de la 5a Matinal de Neteja al Montseny

Aquest cap de setmana s’ha organitzat una nova edició de les matinals de neteja a diferents punts del Parc Natural del Montseny. Aquestes jornades de voluntariat pretenen contribuir a la preservació de l’espai natural després d’un estiu en que el turisme d’interior ha tornat a assolir percentatges d’ocupació satisfactoris.

En total, prop d’una quinzena de persones van participar en la neteja, recollint uns 40 kgs de deixalles. Els espais que es van netejar van ser a la zona del gorg de l ‘Home al curs alt de la Tordera, al poble de Montseny, i també als entorns de Santa Fe del Montseny.

Entre aquestes es van trobar diferent material com ara cartró, rebuig o fins i tot vidre.

La campanyaha comptat amb la col.laboració de les empreses de guiatge Ademc Itineraris Montseny i Viladrau Educació així com el suport de les Diputacions de Barcelona i Girona. Els participants van poder gaudir d’un esmorzar així com del material necessari per a la neteja.

Es pretén que aquesta acció es vagi organitzant en properes ocasions.

S’organitzen noves matinals de neteja al Parc Natural del Montseny

Després de l’èxit de l’anterior edició, on es van recollir prop de 50 quilos de deixalles, Turisme Montseny organitza novament unes matinals de neteja a les ribes d’alguns rius de l’espai. L’objectiu és fer una neteja d’aquests espais, que sovint pateixen l’arribada massiva de visitants que sovint suposa un increment de residus.

D’aquesta manera, els propers 21 i 22 de setembre s’han organitzat una matinal de neteja en diferents espais del Montseny. La inscripció és gratuïta i es facilitarà tot el material de neteja necessari als voluntàries i voluntàries, que alhora gaudiran també d’un esmorzar.

MATINALS DE NETEJA

La Tordera (al poble de Montseny)
Punt de trobada: Camp de futbol del poble de Montseny
Horari: 10.00h – 12.30h
Inscripcions a ademcmontseny@gmail.com

Santa Fe del Montseny
Punt de trobada: A la parda del Bus Parc a Santa Fe
Diumenge 22 de setembre de 10.00h a 13.00h
Inscripcions a santamarta@viladraueducacio.com

El Congost (a Figaró-Montmany)
Punt de trobada: Punt d’informació del Molí del Figaró
Horari: 9.30h-12.30h
Inscripcions a apren@apren.cat

En el cas de les matinals al poble de Montseny i Sant, es recomana l’accés amb transport públic a través de les línies 441 (Vic-Sant Miquel de Balenyà-Viladrau) i 573 (Sant Celoni-Santa Fe). En el cas de la matinal al Congost es recomana prendre la línia R3, amb parada a Figaró.

Més informació del Bus Parc aquí

L’activitat compta amb la col.laboració  de tres empreses ambientals del territori (Ademc Itineraris Montseny, Aprèn Serveis Ambientals i Viladraueducacio.com) així com el suport de les Diputacions de Girona i Barcelona.

La ruta 6 SENTITS CAMÍ DEL MONTSENY es dóna a conèixer amb un calendari de sortides

En total s’han programat tres sortides que es portaran a terme entre els mesos de setembre i novembre i que seran un tast de la ruta circular del Montseny.

Es tracta d’una acció que promou l’economia circular i integra serveis turístics del territori, així com la comercialització de les sortides a través d’una agència receptiva local.

L’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny treballa per a la desestacionalització i descentralització de l’activitat turística dins l’espai protegit tot apostant per l’ecoturisme. Activitat on la corresponsabilitat per a la sostenibilitat del territori i de tots els seus agents hi està present de manera destacada.

Per donar resposta a aquests objectius l’entitat ha organitzat diverses sortides per donar a conèixer el projecte desenvolupat fa uns mesos: 6 sentits. Camí del Montseny. Es preveu que els usuaris les puguin fer de manera autònoma, a través d’un GPS que s’entregarà a l’inici de la ruta.

La primera sortida serà del 18 al 21 de setembre i es recorrerà el tram Viladrau-Sant Marçal-Santa Fe del Montseny. La segona d’elles, compresa entre els dies 16 i 18 d’octubre s’iniciarà al poble de Montseny i finalitzarà a Seva (a l’estació de tren R3 de Balenyà-Tona-Seva) afavorint la mobilitat sostenible – un dels altres eixos que s’estan treballant al territori. La darrera d’elles serà del 20 al 23 de novembre des de la mateixa estació de tren i amb finalització a Santa Fe del Montseny.

Les sortides s’oferiran paquetitzades i s’hi inclourà l’estada ens allotjaments en règim de mitja pensió, el pícnic diari, així com el trasllat de maletes, entre altres. També s’entregarà una panera amb productes locals al final de la ruta.

Un dels eixos destacables del projecte és que aquest vetlla per contribuir al territori de manera positiva. És per això que  el 3% de l’import d’aquesta experiència anirà destinat a alguna entitat local que té un projecte per a la sensibilització, conservació o preservació d’algun indret del Parc Natural del Montseny. Aquesta acció s’ha treballat conjuntament amb la Fundació Vincles i ajuntaments del territori i compta amb el suport de les Diputacions de Barcelona i Girona.

LA RUTA: 6 SENTITS, CAMÍ DEL MONTSENY

Es tracta d’un recorregut circular que pretén mostrar el territori en tots els seus àmbits. De prop de 80 quilòmetres, aquesta ruta de mitja muntanya permet descobrir alguns dels espais més singulars del Parc Natural del Montseny com les Agudes, el  Matagalls o el Pla de la Calma. Però va més enllà de la pràctica esportiva, doncs pretén posar en valor la cultura i la biodiversitat del Parc Natural  i Reserva de la Biosfera  del Montseny, amb la possibilitat de disposar d’un guia local que enriquirà l’experiència ecoturística. La ruta està pensada per fer-se en uns cinc dies i els trams s’inicien o finalitzen en pobles o nuclis de població de l’espai natural, el que facilita la contractació de serveis d’allotjament o restauració al llarg de la ruta. Es recomana arribar en transport públic

TARADELL: tradició i patrimoni als peus del Montseny

Taradell és un bonic poble amb clars orígens rurals ubicat a la falda del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

Amb un llegat històric destacable, podràs visitar el municipi i descobrir els seus orígens medievals – amb construccions pròpies d’una sagrera del segle X – i també industrials, que el convertiren en un poble d’estiueig. Fruit d’aquesta transformació en l’actualitat es poden veure diferents façanes o ornaments d’estil modernista.

Els seus senders et permetran descobrir el seu patrimoni històric més preuat –com ara El Castell d’en Boix o les Cuines d’en Rocaguinarda- així com també el seu patrimoni natural, on destaquen arbres centenaris com l’Alzina del Pujol o el Plataner de la Font Gran.

Taradell ha estat sempre un poble culturalment molt viu, amb un teixit associatiu molt remarcable que configura un programa d’esdeveniments molt interessant al llarg de l’any. Gaudeix de la Festa d’en Toca-Sons (Premi Nacional de cultura popular a la millor creació artística popular 1994) o la Festa dels Tonis de Taradell (declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional), entre moltes altres propostes culturals, lúdiques o esportives.

QUÈ VISITAR?

Taradell és un municipi ric en monuments, edificis i llocs singulars. Us convidem a descobrir alguns indrets i monuments d’interès històric i cultural com ara:

  • El Castell de Taradell, també conegut com a Castell d’en Boix, es tracta d’una antiga formació medieval construïda sobre una gran roca.
  • Parc de la Font Gran és un dels llocs més bonics de Taradell. Situat a la riba de la riera de Taradell, s’hi ubica una font caracteritzada per set brocs de metall i un cap de lleó al centre. El parc ofereix un ambient tranquil i fresc, especialment a l’estiu, i és un lloc ideal per passejar i gaudir de la natura.
  • La Sagrera és una àrea històrica situada al voltant de l’església de Sant Genís. Encara avui, es poden veure algunes de les cases antigues i altres reconstruïdes amb materials tradicionals, creant un ambient singular i pintoresc.
  • Torre de Don Carles. També coneguda com al Torre de la Presó, és una torre defensiva ubicada al nucli antic de la vila. Originalment, la torre tenia funcions de guaita i defensa, però també va servir com a presó (d’aquí el seu nom alternatiu).
  • Xarxa de Patrimoni Rural Ecomuseu del Blat (XPREB). La xarxa posa en valor el ric patrimoni agrari de la Plana de Vic a través d’un fil conductor: el blat. A Taradell hi ha dos punts d’interès relacionats amb l’Ecomuseu del Blat, com ara l’Alzinar de la Roca -espai on es poden veure més de 70 carruatges i diverses eines del camp-.

QUÈ FER?

  • Desenes de quilòmetres per la pràctica del senderisme o el ciclisme. Algunes de les propostes són el PR-C42 (Sender de Taradell), o la ruta de l’Aigua
  • Parc de les Olors de Taradell. És un projecte únic que busca recuperar i promocionar les plantes aromàtiques autòctones de la zona, especialment el barballó, utilitzat en la tradició de les Atxes de Reis. Aquest parc no es troba en un sol espai, sinó que està distribuït per diferents indrets del municipi. El parc ofereix tallers mensuals així com visites guiades, per diferents tipus de públic.

ON DORMIR?

Et proposem alguns allotjaments amb encant, ubicats en plena natura. El seu tracte amable i proper farà que et faran sentis com casa.

QUÈ MENJAR?

Assaboreix la terra i emociona’t amb els seus  sabors autòctons.  Descobreix els productes locals, com ara el pa de les Eres, la Botifarra Gitana, les postres Mos(T) o la Trumfa Boscana que podràs adquirir als comerços o bars del poble.

 

Gaudeix de Taradell en qualsevol moment de l’any i deixa’t seduir pels tresors que hi amaguen així com per la calidesa de la seva gent.

CONSELL DE PROXIMITAT: “Aquest estiu, evita banyar-te en rius i gorgs al Montseny”

💦El bany en rius i gorgs pot provocar la mort d’amfibis com el tritó del Montseny 🦎. Des del Parc Natural del Montseny volem evitar la transmissió de malalties infeccioses 🦠 per això no és permès el bany 🚫

L’estiu del 2021, el Parc Natural va senyalitzar els accessos dels principals rius, rieres i gorgs amb cartells de “No és permès el bany” i demana respecte i civisme en la visita a rius i rieres. La normativa del Pla especial del Montseny del 1977, en el seu article 33, prohibeix el bany fora dels llocs habilitats, també el Decret 148/1992, article 6.2, regula que cal autorització per banyar-se en els espais naturals de protecció especial.

En els darrers anys, s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial i el 41 % de les espècies conegudes estan amenaçades (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020). Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus. La quitridiomicosi i la infecció per Ranavirus són les malalties infeccioses detectades que afecten greument els amfibis i que directament o indirectament han estat introduïdes per les persones, amb  el tràfic il·legal d’espècies exòtiques i el seu alliberament a la natura.

Protegir l’únic amfibi endèmic de Catalunya

Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny hi habita un amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Entre el 2016 i el 2022, s’ha portat a terme el projecte Life Tritó Montseny, finançant amb fons europeus amb l’objectiu de preservar l’espècie i el seu hàbitat. L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular com també per a altres espècies d’amfibis presents. En el marc del projecte Life s’ha fet un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental relacionades amb el bosc de ribera i la seva biodiversitat.

Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans, si han estat en contacte amb un individu infectat. Degut a la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs).

És per aquest motiu que en els principals gorgs, rius i rieres del Montseny l’administració gestora del Parc Natural demana sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls. Els hàbitats de ribera són entorns naturals molt sensibles la conservació dels quals és prioritària i les activitats humanes de gaudi i esbarjo poden deteriorar aquests espais.

Font: Parc Natural del Montseny
Foto: Iñaki Relanzón

L’aigua, un recurs vital i limitat

Al Parc Natural del Montseny, la sequera afecta la flora, la fauna i la qualitat de vida de l’entorn.  L’aigua és un recurs vital i limitat. En cuidar-la a les nostres llars, estem protegint el Montseny i assegurant la seva bellesa i biodiversitat per a les generacions futures.

Durant la teva visita o estada al Parc Natural del Montseny, ajuda’ns a protegir el nostre tresor més valuós. Emporta’t els records, no l’aigua

 

Descobrint projectes per a una gestió sostenible de l’aigua i la conservació d’hàbitats aquàtics al Montseny:

Sabies que el Parc Natural del Montseny Reserva de la Biosfera treballa amb projectes específics per la gestió sostenible de l’aigua?

Actualment, el projecte Life Tritó Montseny, treballa per  la conservació dels hàbitats aquàtics i el Tritó del Montseny, una espècie en perill. El coneixes? https://lifetritomontseny.eu/ 

Durant 4 anys, la Reserva de la Biosfera ha treballat en el projecte BeWater, una iniciativa europea que va dissenyar estratègies de gestió adaptativa de l’aigua a la conca mediterrània. 

El Pla d’adaptació de la conca del Tordera, és el resultat d’aquesta iniciativa, un pla on s’aborden els impactes del canvi climàtic i es promouen accions d’adaptació concretes. Coneixes la ruta de la Tourdera?  https://www.tourdera.cat/ 

Uneix-te a nosaltres en aquest important viatge cap a un futur sostenible, coneixent i protegint els nostres recursos hídrics i preservant la biodiversitat del Montseny!

 

Bones pràctiques, prevenció d’incendis:

El Montseny és un tresor natural, però també és vulnerable al foc. Com a visitants, és el nostre deure protegir i preservar aquest entorn. Aquí tens algunes bones pràctiques per prevenir incendis:

1️ #CapFocalBosc: No encengueu fogueres ni utilitzeu barbacoes en zones no autoritzades. Respectem les normes i evitem qualsevol espurna que pugui desencadenar un incendi.

2️ #Apagalescigarretes: Assegura’t d’apagar completament les cigarretes i llumins abans de rebutjar-les adequadament en contenidors designats. Mai llencis burilles a terra o des de vehicles en moviment.

3️#Informa: Si veus alguna cosa sospitosa o detectes fum o flames al Montseny, notifica-ho immediatament a les autoritats locals o truca al 112. Una resposta ràpida pot evitar la propagació d’un incendi.

4️#RespectaLesNormes: Segueix les indicacions dels cartells i senyals del parc. No accedeixis a àrees restringides i respecta les prohibicions establertes. Aquestes mesures existeixen per protegir tant la natura com la teva seguretat.

5️ #EducaiComparteix: Comparteix aquesta informació amb els teus companys d’aventura. En educar altres persones sobre la prevenció d’incendis, ens convertim en defensors actius del Montseny i ajudem a crear consciència sobre la importància de cuidar i protegir el nostre entorn.

Recorda que cadascú de nosaltres té el poder de prevenir incendis i protegir aquest espai natural. 

Junts podem mantenir el Montseny segur i preservar-lo per a les generacions futures.

Rutes a peu pel Montseny, des d’estacions de tren

Vols visitar el Montseny i fer passejades i no disposes de vehicle? Des del Montseny et proposem diferents idees per a arribar al Montseny des de diferents estacions de tren.

LÍNEA DE TREN BARCELONA- MASSANET:

  • Estació de tren de Palautordera: des d’aquesta estació surt una ruta a peu fins a la població de  Santa Maria de Palautordera (Ruta Palau – estació  – Palau pels Bruguers). Fins a la població hi ha uns 4,5 km i la dificultat és baixa. Just a tocar de la població s’hi troba també Sant Esteve de Palautordera, amb una àmplia oferta d’allotjament com Can Marc o l’Hotel Somlom. Tampoc podreu deixar de degustar els dolços que trobareu a Vallflorida Xocolaters.

A Santa Maria de Palautordera us podeu allotjar a l’Hostal Turó de l’Home. Prop de la població hi ha diveres rutes a peu. Una d’elles, el Cla de Lluna -de 10,4 km- accedeix en part dins el Parc Natural del Montseny.

  • Estació de tren de Sant Celoni: podràs agafar el GR-5 prop de l’escola Pallerola de la població i fer un tram llarg fins el poble del Montseny. Et podràs allotjar a la casa de turisme rural El Porxo de Can Baixeres o bé a l’Hotel Can Barrina Des de Montseny es pot fer un altre tram el dia següent i tornar al poble.
  •  Estació La Batllòria-Gualba: des d’questa estació surt el PR-C-11. Hi ha 5 km a peu fins la població de Gualba. Aquí us podríeu allotjar a Rural Montseny  o a l’Hotel Masferrer Des d’aquestes allotjaments també es pot agafar el PR-C-1, que entra dins el parc per la riera de Gualba i puja fins la vall de Santa Fe del Montseny, on s’hi troba l’Hostal l’Avet Blau. Altres allotjaments propers rurals propers a la zona són Can Llobet o Ca l’Agnès.
  • Estació de Viabrea: agafar el GR-83 fins Riells del Montseny, tot seguint pel mateix camí arribar fins la població d’Arbúcies. Allà us podreu allotjar en establiments rurals com ara Mas Vilar, el Molí de Can Aulet o a Mas Romeu

LÍNEA DE TREN BARCELONA PUIGCERDÀ:

  • Estació de La Garriga: us recomanem fer el PR-C-33 de la Garriga al Figaró  de 11,7 km. Al Figaró es podria agafar el tren per tornar o bé, si sou un grup us podeu allotjar a  la Casa de Colònies la  Rectoria de Vallcàrquera. Al dia següent us recomanem fer el sender PR-C-213.
  • Estació del Figaró-Montmany: Des d’aquí us proposem dos itineraris: La ruta pels contraforts dels Cingles de Bertí, de 16,5 km o bé la Ruta per Vallcàrquera i Sant Cristòfol, de 9 km. També us podeu allotjar a la Casa de Colònies la  Rectoria de Vallcàrquera, si sou un grup. Aquest establiment, que és un dels equipaments del Parc, es troba a poca distància de l’estació de tren de Figaró-Montmany.
  • Estació d’Aiguafreda: des d’aquesta estació es pot realitzar una part del GR-2 (d’Aiguafreda al dòlmen de Serra de l’Arca 4,8 km); Un tram del GR-5 (d’Aiguafreda al parc etnològic del Tagamanent 5,5 km) i el PR-C 200 d’Aiguafreda de Dalt de 16,1 km essent aquesta una ruta circular). Les tres propostes surten del punto d’informació d’Aiguafreda.
  • Estació de Balenyà-Tona-Seva: des d’aquesta estació us podeu dirigir al Brull i allotjar-vos a la casa de turisme rural la Morera (són uns 11km). Des d’allà trobareu connexió amb les principals vies senyalitzades (GR.2, GR.5, Meridià Verd, Matagalls-Montserrat). Si preferiu una opció més curta poder fer petita caminadeta de 3,5km que us portarà a fer una primera parada a Seva, per continuar fins al Brull

Si preferiu, podeu agafar una altra opció. Podeu fer uns 6 km i arribar fins a Taradell, on podeu fer nit al Càmping a Vall o Mas Pratsevall.  D’allà podeu prendre el camí que porta a Viladrau, d’uns 12km, i allotjar-vos al l’Alberg Casal Sagrat Cor al dia següent. No us oblideu de degustar productes locals com les castanyes o la melmelada de Red Passion Berries.

Durant els caps de setmana i festius hi ha una àmplia oferta de transport públic (Bus Parc) que connecta diverses poblacions.

Els parcs naturals, tresors que cal valorar i protegir

Els parcs naturals són de vital importància per diverses raons:

Conservació de la Biodiversitat:
Els parcs naturals tenen una gran diversitat d’espècies de plantes, animals i microorganismes. Aquests ecosistemes proporcionen hàbitats segurs per a moltes espècies en perill dextinció.
En protegir aquests espais, contribuïm a mantenir la biodiversitat i preservar la cadena alimentària i els cicles naturals.
Equilibri Ecològic:
Els parcs naturals actuen com a pulmons verds per al nostre planeta. A través de la fotosíntesi, les plantes absorbeixen diòxid de carboni i alliberen oxigen, cosa que ajuda a mantenir l’equilibri atmosfèric.
A més, aquests espais regulen els cicles de l’aigua, prevenint inundacions i sequeres.
Investigació i Educació:
Els parcs naturals són laboratoris vius per a la investigació científica. Els científics estudien la flora, fauna, geologia i climatologia per comprendre millor el nostre món.
També són llocs ideals per a l’educació ambiental, on les persones poden aprendre sobre la naturalesa i la importància de conservar-les.
Recreació i Salut:
Els parcs naturals ofereixen oportunitats per a la recreació a l’aire lliure, com ara senderisme, ciclisme, observació d’aus i més. Aquestes activitats fomenten la salut física i mental.
La connexió amb la natura també redueix l’estrès i millora el benestar general.
Serveis Ecosistèmics:
Els parcs naturals proporcionen serveis essencials per a la societat, com ara la purificació de l’aigua, la pol·linització de cultius i la protecció contra inundacions.
Aquests serveis són fonamentals per a la nostra supervivència i qualitat de vida.

Per celebrar el Dia Europeu dels Parcs, aquest cap de setmana del 25 i 26 de maig pots gaudir d’activitats gratuites per conèixer el patrimoni natural, cultural i humà.